CADEAUTJES

foto

Mijn hele leven al spelen cadeautjes een bepaalde rol. Als een van de oudste kinderen van een groot gezin, geboren in de oorlog, was het ontvangen van cadeautjes een zeldzaamheid. Met onze verjaardagen kregen we een klein presentje, waar we dan zielsgelukkig mee waren. Met Sinterklaas waren de meeste pakjes tweedehands. Ik was dolblij met een leesboek waarin nog met dubbele oo en sch op het eind van een woord werd geschreven. Echter op mijn verjaardag vlak voor Sinterklaas, was er meestal geen geld voor een verjaardagscadeautje.

Toen ik trouwde met mijn fantastische man waren zijn cadeautjes aan mij, laten we zeggen…speciaal! Zijn eerste cadeau aan mij was een geëmailleerde armband, die zo wijd was dat hij zonder problemen tot boven aan mijn arm geschoven kon worden. Ook in ons 40 jarige fijne huwelijk waren dikwijls zijn cadeautjes wat “praktisch”. Zo kreeg ik eens een multifunctionele schaar, een fluitketel, een fles lijm, een muis voor de computer ea. tot ik besloot zelf mijn cadeautjes uit te zoeken.

foto 2

Bij onze gezamenlijke jaarlijkse verjaardagen stroomden menigmaal veel identieke cadeautjes  binnen; boeken, boeken, boekenbonnen, witte wijnen, rode wijnen,vaasjes, bloemen, bloemen, snufs, enz…
Eenmaal vroegen we onze gasten geen cadeautjes te geven. We vonden het zonde van het geld en de tijd om iets te zoeken…. nog nooit hebben we maandenlang zoveel etentjes, uitstapjes, eigen gemaakte presentjes gekregen als toen. Onze gasten leken zich vreselijk ongemakkelijk te voelen zonder cadeautje.

Het jaar daarop vroegen we hen aan onze vrienden en familie aan goede doel te doneren ipv van een cadeau te geven. Er kwam €10 binnen.
Ik las ergens dat je een cadeau geeft voor jezelf. Hiermee wil je je genegenheid tonen en hoop je er dezelfde genegenheid voor terug te krijgen. Ik dacht hierbij aan mijn zusje dat ons afgesproken maximumbedrag bij het gezamenlijke sinterklaasfeest altijd met het dubbele bedrag overtrad, waardoor de andere cadeaus in het niet vielen…

Ik bedacht dat ik de armband met de zilveren kralen van alle aanwezigen die ik op mijn 70e verjaardag kreeg een echt mooi vond.

foto

Al weken ben ik mijn huis na mijn ziekte aan het opruimen. Veel bijna zo goed als nieuwe vazen, kandelaars, schaaltjes, kopjes en bakjes staan klaar in een krat om weg te geven.

Nu ben ik spoedig weer jarig. De 73e keer.
Ik wacht nog even met wegbrengen.
Ik gun mijn gasten het geven van een cadeautje…

Bewustwording en integratie van spiritualiteit